ANKARA KEÇİSİ
Ankara keçisi bir step hayvanı olup, nispeten yüksek, 800 metreden daha yukarı rakımlarda, kuru ve az yağışlı Orta Anadolu’da yetişir. Ankara Keçisi alçak arazide ve rutubetli ortamlarda yaşayamaz. Sınırlı bir alanda, Orta Anadolu’nun Ankara, Konya, Eskişehir, Çankırı ve Afyon illeri ile Güneydoğu Anadolu’nun Siirt ve Mardin illerinde yetişir.
Diğer bir keçi ırkımız olan kıl keçileri, Ankara keçilerinin memleketimizdeki bu sınırlı yayılma alanına karşılık Türkiye’nin hemen her tarafında yetiştirilmektedir. Mizaç, verim özellikleri ve beden yapısı bakımından da kıl keçisinden farklı olan Ankara keçilerinin bu belirli yayılma alanları bilhassa ORMAN-KEÇİ ilişkilerinde dikkate alınmalı, Ankara keçileri kıl keçileri ile bu yönden de karıştırılmamalıdır.
Safkan Ankara Keçisi küçük cüsseli ve narin bir hayvandır. Başı kıl keçilerine nazaran daha ufak, zarif ve biçimlidir. Alın geniş, yüz buruna doğru incelmekte olup dudaklar ince ve dişler muntazamdır. Gerek erkeklerde, gerekse dişilerde boynuz ve sakal vardır
Ankara keçilerinde ortalama olarak cidago yüksekliği 55 cm., vücut uzunluğu 56 cm. olup keçilere yandan bakıldığında kare şeklinde görülür. Sağrısı biraz yüksek, yani arka bacaklar önlerden biraz daha uzundur. Kıl keçilerde ise bu durum tam tersidir.
Baş, alın, kulaklar, çene altı, karın altı ve bacaklar dahil olmak üzere vücudunun her tarafı beyaz, kıvırcık, ipek yumuşaklığında tiftikle örtülüdür. Bu görünüş ve haliyle Ankara Keçisi güzelliğin ve sevimliliğin bir örneğidir.